diagnose stellen ME CVS

Diagnose ME/CVS

Men spreekt bij ME/CVS over een uitsluitingsdiagnose. Dit betekent dat ME/CVS alleen (mogelijk) vast te stellen is, als er geen andere oorzaken gevonden kunnen worden voor jouw klachten. De meeste huisartsen en zorgverleners in Nederland volgen de adviezen die gegeven worden op de website van thuisarts.nl https://www.thuisarts.nl/chronisch-vermoeidheid-syndroom/ik-heb-chronisch-vermoeidheidssyndroom

Advies

De ME/CVS Stichting beveelt de diagnosecriteria aan van het Institute of Medicine (IOM, de Gezondheidsraad van de Verenigde Staten) uit 2015.

Volgens deze criteria kan de diagnose ME/CVS worden gesteld bij de volgende symptomen:

  1. Een significante daling van het algemene functioneren van de patiënt, die gepaard gaat met vermoeidheid. Deze vermoeidheid mag niet al levenslang aanwezig zijn in de patiënt, en mag niet veroorzaakt worden door voortdurende excessieve inspanningen;
  2. Post-exertionele malaise (PEM) of inspanningsintolerantie;
  3. Een niet verkwikkende slaap. Ook na een langdurige nachtrust voelt de patiënt zich niet volledig uitgerust;
  4. Vermindering van cognitieve functioneren EN/OF orthostatische intolerantie;
  5. De verschijnselen houden tenminste zes maanden aan.

 

Bekijk hier informatie over ME/CVS bij jongeren:
Bekijk hier informatie over ME/CVS bij kinderen:
Informatie voor ouders: